Anno 2019 is Instagram een belangrijk kanaal voor veel van mijn klanten (en voor mijzelf!) om nieuwe klanten aan te trekken. Naast dat het een heel belangrijk kanaal is, is het ook een heel leuk kanaal. Met deze 5 concrete tips kun je Instagram nog effectiever inzetten!

1. Geen klikbare links

Je kunt geen klikbare links opnemen in je captions – oftewel de beschrijvingen bij je foto’s of video’s in je Instagram post. Veel ondernemers weten dit, maar ik zie het toch vaak verkeerd gaan. Wanneer je een link in je Instagram post zet, dan kunnen jouw volgers hier helaas niet op klikken. Het enige wat ze kunnen doen is de link kopiëren en plakken in hun internetbrowser, maar niemand die dit ook echt doet. Dat is gewoon te moeilijk en teveel gevraagd van de volger. Je kunt mensen het beste verwijzen naar je link in bio. #linkinbio

2. De link in bio

En om op de link in bio terug te komen, je kunt hier onwijs slim mee omgaan! De link in je bio is de enige websitelink op je profiel die klikbaar is, dus ontzettend belangrijk. Je kunt hier simpelweg je homepagina plaatsen, dus in mijn geval www.xoxomarketing.nl, maar het is veel slimmer om één pagina te hebben waarop je naar verschillende pagina’s kunt verwijzen. Bijvoorbeeld omdat je veel blogartikelen schrijft of meerdere keren in je Instagram posts naar iets op je website wil verwijzen. Je kunt gebruik maken van tools zoals Linktree of Linkinbio om dit mogelijk te maken, maar je kunt dit ook op je eigen website maken. Als je voor de laatste optie kiest, dan houd je het op je eigen website (zoals ik heb gedaan), kun je je eigen huisstijl doorvoeren én het is ook nog eens gratis!

3. Instagram Shopping

Mocht je een webshop hebben, maak dan gebruik van Instagram Shopping. Via je Facebookpagina kun je een shopping catalogus toevoegen. Hier kun je per product alle informatie en afbeeldingen toevoegen, maar je kunt ook een koppeling maken met je webshop en zo zorgen dat het automatisch in je catalogus komt te staan. Op die manier kun je producten taggen in de foto van je Instagram post of je Instagram Stories. Volgers kunnen zo gelijk ‘tappen’ op het product en daarmee naar de juiste productpagina op je website gaan om het product aan te schaffen. Zo maak je shoppen nog makkelijker!

4. Je Instagram Biografie

In je Instagram biografie heb je een beperking van 150 tekens om uit te leggen wat je doet met je bedrijf. Dit is ontzettend weinig! Beperk jezelf dan ook niet door je e-mailadres, website of telefoonnummer toe te voegen. Met een business account vallen deze gegevens onder je contactgegevens bij je Instellingen. Er komen dan buttons onder jouw biografie te staan met ‘E-mailen’, ‘Bellen’ of ‘Routebeschrijving’. Dit is veel makkelijker voor je volger om op te klikken en jij neemt geen belangrijke ruimte in van je biografie. Probeer in je biografie te omvatten wie jij bent en wat je why is. Waarom ben je gestart met je bedrijf en hoe kun je mensen helpen? Probeer dit te omvatten in 150 tekens en mocht je ruimte over hebben, voeg dan nog een leuke emoticon toe. Emoticons roepen emotie op en daar ben je naar op zoek! 😊

5. Instagram Stories inzetten

Ben je actief op Instagram maar zet je nooit wat op Stories? Jammer! Probeer jezelf ook op Stories te laten zien, want anders mis je ontzettend veel van je volgers. Het merendeel van mijn volgers ziet namelijk wel mijn Stories, maar mist weleens een post. En dat is jammer! Door op Stories zichtbaar te zijn, ben je letterlijk zichtbaarder voor je volgers en nieuwe volgers. Bovendien biedt het een uitgelezen kans om meer te laten zien van de mensen achter het bedrijf. En geef eens toe: jij bent toch ook weleens benieuwd wie er achter een bepaald bedrijf zit? Vertel jouw verhaal via Stories en laat jezelf zien. Mensen zijn gek op verhalen, dit is jouw kans om jouw verhaal te vertellen!

Ik hoop dat ik je via deze tips heb mogen inspireren om nog meer uit Instagram te halen. Heb je vragen over Instagram Shopping, Linktree of iets anders omtrent Instagram? Stuur me een berichtje via Instagram op @xoxomarketing en ik beantwoord je graag!