Maak je gebruik van social media voor je bedrijf? En heb je het gevoel dat er weinig uitkomt? Maak gebruik van onderstaande manieren om jouw volger te beïnvloeden om klant bij je te worden!

 

1.Sociale bewijskracht

Lees jij ook altijd eerst de reviews voordat je een online aankoop doet? De meeste mensen doen dat en vandaar dat reviews zo goed werken. Zorg ervoor dat je reviews hebt op Facebook, maar ook op je website! Een andere vorm is de interactie op je social media posts. Probeer reacties dan ook te stimuleren door vragen te stellen.

 

2. Autoriteit

Mensen doen graag een aankoop bij iemand die weet waarover hij of zij praat. We vertrouwen iemand die autoriteit uitstraalt. Een dokter die een medicijn voorschrijft in het ziekenhuis zonder doktersjas geloven we toch minder snel. Op social media kun je de “doktersjas” aantrekken door een foto te delen van jou of je team in werkkleding. Ook door berichten te delen over cursussen die je doet of hebt gedaan, laat zien dat je kennis van zaken hebt. Of laat bepaalde keurmerken zien die van belang zijn.

 

3. Schaarste

Ken je dat gevoel? Dat je iets graag wilt hebben omdat er nog maar drie van zijn? Dat noemen we schaarste. Je wil iets sneller hebben wanneer er nog maar een paar op voorraad zijn. Dit kun je zelf ook toepassen! Is er bijvoorbeeld een plekje vrijgekomen in jouw drukke agenda? Deel het op social media en vermeld dat mensen snel kunnen bellen om die afspraak in te plannen. Dit laat schaarste zien en een tijdsbeperking en het is voor jou een mooie mogelijkheid om dit plekje op te vullen.

 

4. Consistentie & commitment

Communiceer consistent via social media om de aandacht vast te houden en langzamerhand naar het maken van een afspraak te begeleiden. Heb je bijvoorbeeld een nieuw product of komt deze eraan? Deel wekelijks informatie op je social media-kanalen over deze nieuwe ontwikkeling om de klant warm te houden en kom dan met een speciale introductie aanbieding. 

 

5. Sympathie

Mensen kiezen graag voor een bedrijf die zij sympathiek vinden. Je gelooft ook iemand sneller die je sympathiek vindt. Door jezelf te laten zien op social media ga je mensen aantrekken die jou sympathiek vinden. Laat jezelf dus meer zien!

 

6. Wederkerigheid 

Wanneer iemand iets voor je doet, dan ben je sneller geneigd om iets voor diegene terug te doen als een wederdienst. Op je social media kun je ook dingen ‘geven’ aan je volgers, zodat zij sneller geneigd zijn om iets voor je terug te doen zoals een product kopen of een afspraak maken. Deel bijvoorbeeld waardevolle informatie en tips op social media voor een mooie blow-out, een mooie updo of hoe je je haar gezond langer kunt laten groeien. 

Dan de laatste tip: zorg ervoor dat je niet alleen bent gefocust op nieuwe klanten aantrekken, maar dat je ook je huidige klanten niet vergeet. Je huidige klanten geloven al in jou en zijn eerder bereid bij je te kopen en daardoor nog makkelijker te beïnvloeden!

 

Bron: ‘Influence: Science and Practice’ door Robert Cialdini (1984)