Het afgelopen jaar is er niet alleen veel gebeurd in de wereld, maar ook op het gebied van online marketing. Zo waren we 25 mei allemaal klaar – of juist niet – voor de AVG, hadden webshops het deze lange zomer zwaar te verduren en waren er meerdere datalekken bij onder andere Facebook.

Ook bij Instagram waren er veel ontwikkelingen, zo kwam Instagram met de Nametag, werd Instagram Stories verder doorontwikkeld en werd IGTV in het leven geroepen. Voor 2019 heeft Instagram ongetwijfeld genoeg nieuwe functionaliteiten in petto en het is voor ons – online marketeers – nu alleen maar raden wat er aan gaat komen. Ik heb ook zo mijn ideeën bij de veranderingen van Instagram in 2019 en deel ze graag met je.

Hieronder de 3 Instagram trends die ik voorzie in 2019! 

1. Instagram Stories maakt een groot onderdeel uit van je Instagramstrategie

Afgelopen jaar zagen steeds meer bedrijven de waarde van Instagram Stories in en probeerden langzamerhand ook kleinere merken Stories uit om de interactie aan te gaan met hun potentiële klanten. Het is dé manier om persoonlijk te zijn met je klant en de minder perfecte plaatjes te delen, zoals behind the scenes foto’s of videos. Door het alsmaar veranderende algoritme van Instagram, dat vooral eind november weer hard toesloeg, maakt het steeds moeilijker om je potentiële klant te bereiken. Met Instagram Stories kun je jouw volgers makkelijker bereiken, omdat je als bedrijf een prominente plek in de tijdlijn van de volger krijgt. Je Instagram Story komt bovenaan de tijdlijn van je volger te staan tussen de andere ‘bolletjes (Stories)’.  Wanneer de Instagramgebruiker jouw Instagram Stories leuk en grappig vindt en ze daarom vaak afkijkt, dan ziet het algoritme dat als een van de factoren dat jouw content wordt gewaardeerd door de betreffende gebruiker. Dit betekent dat jouw reguliere foto’s en video’s ook eerder in de tijdlijn van de betreffende Instagramgebruiker zal verschijnen en dat je daarmee het bereik van je Instagramposts kunt verhogen.

Het is dus een goede manier om meer bereik voor jouw Instagramkanaal te generen!

Instagram Stories gaan dan ook in de marketingstrategieën van zowel grote als kleine bedrijven een prominentere rol krijgen. En dat moet ook wel, want het biedt een uitstekende kans om meer op te vallen! Ik verwacht dat Instagram hier verder op inspeelt door meer functionaliteiten toe te voegen aan Stories, zoals de polls, open vragen, gifjes, Instagram shopping en meer. Onlangs voegde Instagram nog de aftelfunctie toe waarbij je een datum kunt instellen als einddatum en Instagram Stories laat zien hoeveel dagen, uren en seconden de einddatum nog duurt. Een beter moment om het te lanceren was er niet, want kerst en oud en nieuw lagen immers om de hoek! Instagram zal met meer van deze functies komen om zo Instagram Stories steeds te vernieuwen en leuker te maken.

Interessant!

De social media tool Buffer deed een onderzoek onder 200 ‘s werelds grootste merken en bekeek 15.000 Instagram stories om inzichten op te doen. Ze kwamen erachter dat 1 tot 7 verhalen in je Instagram Story de meest effectieve posting lengte heeft en dat merken gemiddeld 8.7 stories op Instagram plaatsen in een maand. Meer lezen over hun bevindingen? Lees hier het onderzoek van Buffer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg mijn avonturen op @xoxomarketing

2. IGTV wordt beter en meer gebruikt

Afgelopen juni 2018 voegde Instagram IGTV toe aan het social media platform. Voor vele frequente Instagramgebruikers even schrikken, want ineens was het er! Er werd dan ook al snel veel over geschreven en de vergelijking met Youtube werd gauw gemaakt. Het maakte het mogelijk voor privéprofielen en bedrijfsprofielen om langere video’s up te loaden dan 1 minuut, de maximale lengte van Instagram video’s. IGTV maakt het mogelijk om een video up te loaden tot 60 minuten en is ideaal om te promoten op je Instagramaccount, want je houdt je volgers op hetzelfde kanaal en je hoeft ze niet naar Youtube te sturen. Toch was er al snel veel kritiek op deze ‘slap afgetrokken versie van Youtube’, mede doordat het puur om verticale video’s gaat (waar vooral veel niet-Instagramgebruikers nog aan moeten wennen) en doordat je geen video’s kunt maken in de app zelf, maar deze alleen kunt uploaden.

Mijn verwachting voor 2019 is dat Instagram veel geld en tijd gaat investeren in dit deel van hun platform en er écht een effectieve functionaliteit van gaat maken. Toen IGTV gelanceerd werd, had ik net als vele anderen ook mijn bedenkingen. Naast de grotere merken deden alleen de influencers mee aan deze trend en moesten veel gebruikers wennen aan deze nieuwe vorm van videocontent. Ik denk dat Instagram IGTV verder gaat optimaliseren en dat het een prominentere plek in de app krijgt. Zo wordt het ook veel interessanter voor bedrijven. Ik verwacht dat de video’s in IGTV beter gevonden worden door potentiële klanten, dat deze nog beter gepromoot kunnen worden op Instagram zelf maar ook buiten het kanaal om en dat er meer elementen worden toegevoegd, waardoor IGTV interactiever wordt dan Youtube en daardoor meer waarde biedt.

Ben je als bedrijf al actief op Youtube en worden er regelmatig Stories gemaakt? Dan is dit dé tijd om ook op IGTV in te zetten aangezien er nog weinig bedrijven gebruik van maken. Je kunt je als bedrijf echt onderscheiden van de concurrent met IGTV en tevens meer potentiële klanten bereiken. Doordat er nog niet veel IGTV kanalen bestaan, is het relatief gezien makkelijker om meer kijkers te trekken. Bovendien verwacht ik dat in het tweede kwartaal van 2019 er grote veranderingen aan zitten te komen voor IGTV en dan loop je alvast mooi voor! 😉

3. Een horizontale feed?

Zoals we allemaal wel weten zijn de social media platformen druk bezig met het vernieuwen van hun platform. Zo bedenken ze vaak nieuwe functionaliteiten, testen zij deze bij een gedeelte van de gebruikers en wanneer de functionaliteit aanslaat dan wordt deze live gezet. Een nieuwe functionaliteit live zetten zonder erover te communiceren, wordt ook wel een ‘soft launch’ genoemd. De soft launch van Instagram afgelopen 27 december was alleen niet echt ‘soft’ te noemen, aangezien Instagramgebruikers driftig van zich lieten horen op Twitter en andere online media. De dag na kerst kreeg een grote groep Instagramgebruikers een andere Instagramfeed te zien dan zij waren gewend, namelijk een horizontale feed. De gebruikers konden horizontaal tussen de verschillende posts van hun vrienden swipen van links naar rechts, in plaats van het scrollen van boven naar beneden. De groep Instagrammers die dit had, was ontzet en al gauw kwam Adam Mosseri – Head of Product van Instagram –  naar buiten dat het om een test ging en dat een grotere groep dan bedoeld deze nieuwe feed te zien had gekregen. Gelijk draaiden ze het redesign terug naar het oude.

Hoe een horizontale Instagramfeed eruit ziet kun je zien in het nieuwsbericht van Recode.

Is dit een voorbode dat we naar een horizontale feed gaan met Instagram? Ik moet er zelf nog niet aan denken, maar misschien vinden we dit over een jaar wel weer heel normaal en kunnen we niet meer bedenken dat het ooit verticaal was. Net zoals we nu niet meer kunnen bedenken dat er ooit een Instagram bestond waar je alleen vierkante foto’s kon uploaden of een Instagram zonder Stories.

Dit zijn maar drie trends die ik zelf zie voor Instagram, maar er zijn genoeg ontwikkelingen gaande bij het miljoenenbedrijf. We moeten maar afwachten en ondertussen de blog van Instagram in de gaten houden wanneer er weer een nieuwe functionaliteit wordt uitgerold…

Wil je aan de slag met Instagram en heb je hulp nodig bij het creëren van je strategie? Of zou je graag een training willen volgen op het gebied van Instagram? Stuur me een e-mail en dan neem ik graag contact met je op!