Vandaag is het 2 mei 2020. Een mooie dag in getallen, maar het weer is wat minder… We zitten momenteel nog allemaal thuis en dit is dan ook een mooie dag om te reflecteren! Reflecteren.. ik weet het. Het klinkt zo suf en voor de mensen die nog niet zo lang geleden hun studie hebben afgerond, klinkt het al helemaal dramatisch. Hoe vaak je tijdens je studie niet gereflecteerd hebt op projecten, onderzoeken en stages. 🙄

Voor het ondernemerschap is het niet anders én het is oprecht heel waardevol. Ik deed het altijd al, maar dan meer in mijn hoofd. Het jammere daarvan is dat je heel veel dingen simpelweg vergeet. De hindernissen die ik in oktober 2019 heb genomen zijn nu al zo ver weg, dat ik niet eens meer weet waarmee ik worstelde.

En dat is zonde! Hoe krachtig voel je als je terugleest waar je destijds mee worstelde en wat nu iets is waar je niet meer op of om naar kijkt? Je groeit als persoon en het is heerlijk om terug dit ook daadwerkelijk te voelen tijdens het lezen! 🔥

Zelf reflecteer ik als volgt. Enerzijds heb ik een schema waarin ik mijn omzet plan. Ik kijk naar mijn kosten van afgelopen maand en welke ik de aankomende maand kan verwachten. Hetzelfde geldt voor omzet. Waar moet ik een tandje bij zetten om mijn omzetdoel van die maand (en daarmee een stapje dichter bij het jaardoel) te halen? En waar kan ik minderen op kosten?

En anderzijds is het gevoelsmatig. In een Word document schrijf ik op ongeveer 1à 2 pagina’s hoe ik de maand gevoelsmatig heb ervaren, som ik op welke dingen ik heb geleerd, kijk ik terug naar de vorige maand en welke doelen ik heb gesteld en geef ik aan of ik ze heb gehaald, en maak ik nieuwe doelen.

En doelen stellen, dat klinkt altijd zo zwaar. Voor mij waren het simpele dingen voor april, zoals:

– 1.000 volgers op Instagram (niet gehaald, maar ook te weinig voor gedaan)
– 2 nieuwe klanten erbij (inmiddels 4 offertes verstuurd, dus kan nog te halen zijn)
– Alle 5 klantcases van het strategietraject op de website (geen tijd voor gemaakt, dus niet gehaald)

Heel simpel, maar wel even met de neus op de feiten drukkend. Ik zie nu al dat ik even een dagdeel (en met de drukte wordt dit waarschijnlijk een weekenddag) moet besteden aan mijn klantcases. Hup, dan staat het er en dan kan ik die weer gebruiken in mijn marketing.

Deze manier van doelen stellen kost me elke maand maximaal een half uurtje, maar elke keer kijk ik er weer naar uit. Het is verhelderend en heel vaak weet ik ook niet precies meer wat ik heb opgeschreven. Het is daarom ook nog eens leuk om terug te lezen! 😊

Natuurlijk kijk ik ook maandelijks (al dan niet wekelijks) naar mijn marketingstatistieken zoals mijn website. Wil jij dit nu ook? Je kan dit template eventueel gebruiken ervoor.