Een podcast is een mega effectieve manier om jouw verhaal te vertellen. Het kan je wildste business doelen waarmaken. Ik ben groot fan en ik ga je in deze blogpost vertellen waarom. 

Podcasten wordt ook wel het nieuwe bloggen genoemd. Net als bloggen een paar jaar geleden, is podcasten BOOMING! Iedereen en z’n moeder heeft een podcast. De kwaliteit is echter vrij wisselend en de markt is enorm, met miljoenen luisteraars. En dat is precies waarom er ruimte is voor jouw toekomstige podcast. De markt is zeker nog niet verzadigd. 

Maar wat gaat een podcast jou opleveren? Om te voorkomen dat ik uren door ga kletsen over podcasten heb ik deze blogpost opgesplitst in 5 redenen waarom jij een podcast moet starten. 

Content marketing tool

Allereerst is een podcast een goede content marketing tool. Net als een blog, is het een manier om je verhaal te vertellen en gevonden te worden door potentiële klanten. Doordat podcast afleveringen vaak tussen de 20 en 60 minuten zijn (en soms zelfs nog langer), kan je er veel informatie in kwijt.

Groot voordeel: al die informatie is heel makkelijk te consumeren door de luisteraar. Een podcast kan je namelijk luisteren terwijl je de badkamer schrobt, een boswandeling maakt, of naar je werk rijdt. Dit is de reden dat steeds meer mensen, steeds meer podcasts luisteren!

Als we dan toch lekker content aan het maken zijn, is een podcast heel makkelijk te hergebruiken op andere kanalen. Van de inhoud van je podcast kan je namelijk een blogpost maken, social media posts, instagram stories, etc. Eén keer een podcast opnemen levert je ontzettend veel content op.

Behalve dat je podcast aflevering verschillende soorten content op kan leveren, wordt je podcast zelf vaak ook op verschillende kanalen gepost. De meeste podcasts staan in ieder geval op Apple Podcasts, Spotify en op de eigen website van de podcaster. Dit zijn al 3 verschillende kanalen waarop de podcast gevonden kan worden.

Expert status bereiken

Door regelmatig podcasts op te nemen en te posten kan je je luisteraars laten zien hoeveel jij weet van je vakgebied. Door kwalitatief hoge content te posten, gaan je luisteraars jou als expert zien. 

De enige manier waarop jouw publiek weet waar jij kennis over hebt, is door het ze te vertellen. Ik luister zelf vaak genoeg naar een podcast aflevering, waarna ik denk ‘deze persoon weet echt waar ze het over heeft’. Als je luisteraar in de toekomst iemand nodig heeft om bij een bepaald onderwerp te helpen, wil jij als eerste in zijn of haar gedachte opkomen. Dus deel je kennis!

Vertrouwen opbouwen

Dit is waar podcasten sterk verschilt van bloggent: via podcasten kan je veel sneller het vertrouwen van je publiek winnen. Zelfs als je relatief korte afleveringen posts, luistert iemand al snel 20 minuten naar jouw stem. Je luisteraar krijgt het gevoel jou te leren kennen.

Begrijp me niet verkeerd, dit kan je met bloggen ook bereiken. Maar met podcasten is het net wat makkelijker om vertrouwen op te bouwen. Het heeft toch wat intiems, als je 20-60 minuten lang naar iemands stem luistert door je oordopjes. 

Netwerk vergroten

Door te podcasten kan je op verschillende manieren je netwerk vergroten. Vooral als je interviews afneemt of gasten uitnodigt in je podcast vergroot je je netwerk vanzelf. Doordat je een reden hebt om met mensen in gesprek te gaan (voor je podcast dus), word je gepusht om contact te leggen met interessante mensen in je vakgebied. 

In het begin zul je misschien zelf op zoek moeten naar potentiële nieuwe gasten, maar na een tijdje zullen mensen jou benaderen om op je podcast te komen. Als het balletje eenmaal begint te rollen, gaat het vanzelf en hoef je alleen nog mee te gaan in het momentum. 

Geld verdienen met je podcast

Nou super leuk is dat allemaal, maar we willen natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Met content kan je de huur niet betalen. Gelukkig kan je met een podcast ook geld verdienen. Ten eerste kan je indirect geld verdienen door je podcast, doordat je nieuwe klanten krijgt. Maar daarnaast kan je ook op verschillende manieren met de podcast zelf geld verdienen. 

De makkelijkste manier om te beginnen met geld verdienen met je nieuwe podcast is door affiliate links. Zelfs als je podcast geen duizenden luisteraars heeft, kan je affiliate links gebruiken in de shownotes (de beschrijving). Als je in een aflevering praat over een bepaald boek, link het in de shownotes met een affiliate link. Noem je een online course? Linken! Het is een kleine moeite, maar kan toch even een paar eurootjes per aflevering opleveren. En als je veel luisteraars hebt of goede affiliate programma’s, kan dat oplopen naar een prima inkomen.

Affiliate links kan je meteen vanaf het begin van je podcast carrière toepassen. Zodra je luisteraars aantallen wat gegroeid zijn, komen daar nog wat andere interessante mogelijkheden bij. Een welbekend voorbeeld zijn gesponsorde berichten in je podcast. Veel grote podcasts hebben in het midden van de aflevering een korte pauze waarin ze een sponsorbericht plaatsen. Dat kan van alles zijn, van koffiemachines tot online courses. 

Behalve deze mogelijkheden, zijn er ook minder bekende manieren om geld te verdienen met je podcast. Ik las laatst dat een bekende Nederlandse podcaster een premium dienst heeft gelanceerd. Voor een vast bedrag per maand word je premium lid en krijg je extra content bij elke aflevering. Op deze manier kunnen de fans van je podcast hun steentje bijdragen, zijn luisteraars meer betrokken, en heb jij een extra inkomstenstroom. 

Dit waren ze, de 5 redenen waarom jij een podcast moet starten! Mocht je nou denken dat een podcast veel te veel werk is, of dat je helemaal geen idee hebt hoe je dat aan moet pakken… Dat is waar ik jou mee kan helpen! Als podcast manager help ik podcasters met de productie en distributie van hun podcast. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de afleveringen opnemen, de rest kan ik voor je doen. 

Wil je meer weten? Neem een kijkje op acpodcastservices.com en stuur me een bericht als je geïnteresseerd bent in het starten van je eigen podcast.