In deze Xo doe je dat! video leg ik je meer uit over hashtags. Hoe gebruik je hashtags, wat kan het je opleveren en waar moet je op letten? Bekijk de video hieronder of scroll verder om de informatie uit de video te lezen. Veel kijkplezier!

 

Hoe gebruik je hashtags?

Vandaag gaan we het hebben over hashtags. En dan heb ik het voornamelijk over hashtags op Instagram. Op Instagram kun je er namelijk voor zorgen dat je meer bereik krijgt met jouw posts door de juiste hashtags in te zetten. Maar wat zijn nu hashtags? Hashtags zijn die mooie wafels waardoor een woord klikbaar wordt. Instagram is namelijk één grote zoekmachine en door op die hashtags te zoeken komen gebruikers bij de foto’s uit die bij deze hashtags passen. Bijvoorbeeld wanneer je zoekt op de hashtag #dogsofinstagram, dan kom je bij allerlei foto’s en video’s van honden. Hetzelfde geldt voor de hashtag #OOTD, oftewel foto’s/video’s/boomerangs – noem het maar op – met de outfit of the day, oftewel je kledingoutfit.

Hashtags kunnen ervoor zorgen dat je bereik per post groter wordt en dat dus ook meer mensen jouw account gaan zien. Op Instagram kun je 30 hashtags toevoegen aan jouw post. Moet je dan ook alle 30 hashtags gebruiken? Ik zeg ja! Dit zijn 30 kansen om zichtbaarder te worden met jouw post, dus zeker doen!

Gebruik wel hashtags die relevant zijn voor wat je doet en hashtags die nog niet heel veel gebruikt zijn. Je hebt namelijk hashtags zoals #TGIF #weekend #beautiful, dit zijn hashtags die door miljoenen accounts gebruikt zijn. Jouw posts gaan dus niet opvallen tussen deze miljoenen foto’s. Zorg er dus voor dat je hashtags gebruikt die wat minder vaak gebruikt zijn, denk aan 50.000 keer of 100.000 keer, in ieder geval dat jij de mogelijkheid hebt om op te vallen tussen al deze andere foto’s. Zorg dus voor relevante hashtags!

Relevante hashtags zijn woorden die passen bij jouw content, oftewel bij de berichten die je wilt gaan plaatsen. In mijn geval zijn dat marketingberichten over de beauty-, fashion- en lifestylebranche, zoals #beautymarketing #beautymarketing #onlinemarketing. Dit zijn hashtags die ik kan gaan gebruiken, omdat deze relevant zijn voor mij. Een hashtag #weekend is minder relevant, want:

  1. Hij wordt veel gebruikt
  2. Hij past niet bij de dingen die ik plaats

Kijk dus altijd naar hoeveel de hashtag wordt gebruikt (het bereik van de hashtag) en tevens naar de relevantie van de hashtag: past het bij wat je wil gaan plaatsen?

Helaas zijn er heel wat veranderingen in het algoritme van Instagram. Het is dan ook noodzakelijk dat je kijkt naar hoe je hashtags presteren, zodat je het kan veranderen wanneer je merkt dat het niet meer het gewenste bereik oplevert.

Je kunt hashtags vinden in bepaalde Instagramgenerators, die genereren een bepaalde hashtag voor jou. Alleen in deze Instagramgenerators wordt vaak de relevantie niet meegenomen. Ik heb een eigen template waarmee ik mijn hashtagonderzoek doe en dan kijk ik juist naar de relevantie omdat die zo belangrijk is.