Sinds een decennium worden influencers steeds vaker ingezet voor de marketing van bedrijven. In eerste instantie alleen de echte grote influencers door bedrijven die het konden betalen en inmiddels kan elk bedrijf starten met een influencer. Maar hoe zet je influencers nu slim in voor je bedrijf?

 

De verschillen in influencers

Net zoals mensen komen influencers in verschillende maten en soorten. Je hebt een handjevol influencers die bijna iedereen kent en die honderd duizenden of misschien wel miljoenen volgers hebben. Je hebt Nederlandse en internationaal bekende influencers. Daarnaast heb je de zogeheten micro influencers. Dit zijn kleinere influencers met een paar duizend volgers, maar die wel een hele duidelijke niche hebben of een hele betrokken community hebben gecreëerd. Denk aan influencers die specifiek op moestuintjes zitten of die alleen maar over hun Australische herder foto’s en informatie delen.

Of je gaat voor een bekendere influencer of een micro influencer ligt aan een aantal factoren. Denk aan het doel van je campagne, het soort volgers wat je wil aanspreken en natuurlijk ook je budget.

 

Wat kost een influencer?

De kosten voor een influencer lopen heel erg uiteen. De grote influencers hebben bijna allemaal een mediabureau dat de aanvragen voor hen oppakt. Dit betekent dat je met een tussenpersoon schakelt die er ook weer aan moet verdienen. Vaak doen zij ook nog strategisch advies waardoor je al snel een paar duizend euro kwijt bent.

De micro influencers doen vaak – maar niet altijd – hun eigen e-mail en aanvragen. Zij vragen een paar honderd euro voor een post of blogartikel tot duizend euro. Waar het lijkt dat grote influencers zich wat minder interesseren in het merk, pluizen micro influencers alles uit. Zij willen zeker weten dat ze echt achter het merk staan voordat ze een samenwerking aangaan.

Daarnaast heb je ook nog influencers die misschien maar 2.000 volgers op Instagram hebben, maar wel heel veel interactie hebben met hun doelgroep. Dit kan ook precies jouw doelgroep zijn! Veel van dit soort grootte influencers gaan soms ook akkoord met alleen een barterdeal. Dit betekent dat zij promotie maken voor jouw product in ruil voor betaling in producten. Dit kost je als bedrijf dus weinig. Ook worden influencers er erg blij wanneer je affiliate marketing inzet zodat ze ook hier nog een commissie door kunnen verdienen.

 

Wat levert een influencer op?

Een influencer wordt – als hij of zij echt authentiek is in zijn of haar benadering – vaak gezien als de beste vriend of vriendin door hun volgers. Iemand die vol passie kan delen over een specifieke hobby, zijn of haar werk of überhaupt het leven. De influencer deelt waardevolle tips, draagt leuke kleding en komt op mooie plekken. Allemaal dingen die de volgers inspireert en wat zij ook willen doen of kopen.

Door deze inspirerende rol kan een influencer heel veel invloed uitoefenen op zijn of haar volgers. Is die influencer gek op dat nieuwe tentje dat geopend is in Amsterdam-Zuid? Of is die nieuwe lipstick van MAC fantastisch bij die influencer? Volgers willen ook naar dat restaurantje of bestellen die lipstick ook. Zij vertrouwen de influencer en zijn daardoor eerder geneigd om hetzelfde te doen. Zo zijn er meerdere föhns of beautyproducten uitverkocht geweest in Nederland doordat beauty blogger Mascha van Beautygloss er net over had gepost.

We moeten zeker niet onderschatten wat influencer marketing kan doen. Het blijft alleen lastig te meten. Je kunt van influencers vragen of zij hun statistieken willen delen zoals het aantal websitebezoeken of het aantal views per post. Het is alleen niet meetbaar hoeveel mensen ook daadwerkelijk het product gaan kopen. Tenzij je uitverkocht bent zoals bij de inzet van Beautygloss het geval was. Influencer marketing gaat om het creëren van (naams)bekendheid en het verkopen van producten is een mooie bijkomstigheid.

 

De strategische inzet van influencers

Maar hoe zet je nu strategisch in op influencers? In mijn optiek maak je altijd eerst een plan. Wat is het doel van de influencer campagne en met hoeveel influencers wil je samenwerken? Wanneer je maar met één influencer samenwerkt, ga je niet voor de kracht van herhaling. Met doelstellingen kun je ook gaan meten hoe effectief de campagne is geweest.

Bedenk ook welke informatie je de influencers mee wil geven. Wat moeten zij sowieso communiceren over het product? Welke USP (unique selling point) mogen ze echt niet vergeten? En bedenk ook wat het budget toelaat: grote influencers of toch micro influencers. Wanneer je dan direct gaat schakelen met influencers, bedenk dan: dit zijn ook maar gewoon mensen. Schrijf niet een e-mail met ‘beste influencer,’ maar verdiep je echt in de mensen die je selecteert. Benoem hen bij naam, bekijk waar zij over posten, refereer naar een leuke post en deel over hoe jij de samenwerking voor je ziet. De impact van je campagne hangt er vanaf hoe enthousiast de influencers worden van jou, jouw bedrijf en jouw producten. Zorg dan ook voor een goede relatie!

Spreek met influencers af hoe vaak er gepost dient te worden en wat het kost. Bespreek samen de planning zodat jouw team ook klaar kan zitten om groots te vermelden dat jullie met influencers samenwerken. Evalueer na de campagne ook met de influencers (en separaat met het team) hoe de campagne is gegaan en of de influencer het ziet zitten om nog eens samen te werken. Wellicht kun je wel een ambassadeursschap voor een paar maanden of een jaar aangaan.

Influencer marketing is ontzettend krachtig en kan jouw merk op een positieve manier versterken. Onthoud wel dat je altijd met mensen samenwerkt en dat dit dan ook een menselijke benadering vereist. Succes!