Inhakers. Doe jij eraan mee?

Inhakers zijn actuele momenten waarop je kunt inhaken. Dat het vandaag boven de 30 graden wordt bijvoorbeeld. Leuk om op in te haken met de zonnebrand die je verkoopt of om je mooiste zomerjurkjes te promoten met een actiecode. 🌞

Op sommige momenten kun je je al wat eerder voorbereiden: of Nederland het WK wint bijvoorbeeld. Ik vond het als kind altijd zo knap dat je gelijk na een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal een reclame zag van een grote organisatie met ‘Gefeliciteerd’ of ‘Jammer…’

Dat ze twee televisiecommercials voor beide momenten hadden opgenomen, kwam als kind niet bij me op… 🙄

Inhakers kunnen ervoor zorgen dat je mensen verrast. Zoals vroeger dus bij mij als kind gebeurde bij een voetbalwedstrijd.

Nu kun je ook inhaken op typische feest- of bijzondere dagen zoals Valentijnsdag of Black Friday. Als webshopondernemer wordt dit eigenlijk gewoon van je verwacht. De ‘inhakers’ zijn vaak heel cliché: verras je Valentijn met X of Y, shop op Black Friday met 20% korting, etcetera etcetera.

MAAR. Moet je er wel aan mee doen? 👇

Ook ik houd me met deze vraag bezig voor de social media kanalen van mijn klanten. Mijn klanten willen dat ik inspeel op Pasen, Pinksteren, de eerste Zomerdag en andere duidelijke inhakers die je nu al kunt inplannen.

En ik doe dit trouw, maar ik probeer wel eens anders ernaar te kijken en iets creatiefs ermee te doen: “Wat nou als we Valentijnsdag ‘per ongeluk’ vergeten en de volgende dag zeggen: “Whooops, Valentijnsdag vergeten? Maak het goed met product X voor deze extreem lage prijs!”.

Een tactiek die lef vraagt van mijn klanten, maar waar je de social media volger of nieuwsbriefabonnee wel mee verrast. Dat je even wat langer in hun hoofd blijft. Omdat je een emotie oproept.

Inhakers kunnen dus zeker heel goed werken. Bij sommige dagen ben je als ondernemer X of Y zelfs verplicht om eraan mee te doen. Maar kun je het ook eens op een creatievere manier invullen? Zodat een inhaker ook echt iets wordt wat het zou moeten zijn: een creatieve invulling op moment X?

En kraak je hersenen er ook niet te lang over… Bedrijven die de leukste inhakers verzinnen (denk aan Bol.com), hebben hele marketingafdelingen die de hele dag alleen maar daarmee bezig zijn. Zij hebben ook de mogelijkheden en budgetten om gekke en opvallende dingen te doen.

Maar ik wil je wel uitdagen om soms net eens wat anders om te gaan met het nieuwe schooljaar dat eraan komt, of Halloween straks eind oktober of wellicht deze zomer met de tropische dagen die eraan komen.

Probeer er eens iets anders naar te kijken en je klanten met een inhaker te verrassen.