Het genereren van leads blijft voor elke marketeer een dagelijkse uitdaging, want er moet met veel verschillende factoren rekening gehouden worden. De lead targets zijn strikt en hebben als enige doel klanten zo snel mogelijk te laten converteren. Zo kan het bedrijf blijven groeien. Grote druk voor de marketeers, want welke manieren zijn er allemaal om leads te generen?

Een opkomende trend is de chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Een chatbot is een ‘pratend computerprogramma’. Chat staat hier voor praten en ‘bot’ is afkorting voor robot. De chatbot beantwoordt automatisch vragen van klanten of websitebezoekers. De chatbot is zodanig geprogrammeerd dat hij begrijpt wat de klant zegt, ook al is dit niet letterlijk wat in zijn kennisbank staat.

De chatbot kan ook wedervragen stellen om het probleem te specificeren. Zo kan de chatbot ook om contactgegevens vragen, zodat een menselijke medewerker persoonlijk contact kan opnemen. Dit biedt mogelijkheden voor marketeers, want dit zorgt ervoor dat je ook leads kunt genereren met de chatbot als onderdeel van je marketingstrategie. Ervaar de nieuwste stap in marketing automation!

5 manieren om leads te genereren met een chatbot

Een chatbot helpt je marketingteam te ondersteunen bij het converteren van anonieme website- en social media bezoekers, naar marketing qualified, of misschien zelfs wel naar sales qualified leads.

1. Whitepapers of E-books

Een bekende manier om aan contactgegevens van potentiële leads te komen, is het aanbieden van een whitepaper of een e-book, in ruil voor een telefoonnummer of een e-mailadres. Dit kun je ook je chatbot laten aanbieden in het chatgesprek dat hij heeft met een potentiële lead. Daarbij kan de chatbot vragen na het sturen van het document om een e-mailadres of telefoonnummer. Hierbij vraagt de chatbot om toestemming of er contact met de potentiële lead mag worden opgenomen, omdat dit verplicht is vanuit de AVG. De lead moet hier dus wel toestemming voor geven. Dit zorgt ervoor dat de websitebezoeker een prettige ervaring met de chatbot én extra informatie heeft, en jij hebt waardevolle contactgegevens van de lead die je kunt gebruiken voor verdere opvolging!

2. Inplannen van afspraken

De leads waar je collega’s van de salesafdeling om staan te springen zijn warme leads, die open staan voor een fysieke- of telefonische afspraak. Dit worden ook wel sales qualified leads genoemd, omdat deze leads makkelijker geconverteerd kunnen worden, dan een lead die een whitepaper heeft gedownload. Je kunt de chatbot gebruiken om afspraken in te plannen. Door middel van een kalender in het chatgesprek geeft de potentiële lead eenvoudig aan welke dag en tijdstip de voorkeur heeft. Deze leads kunnen direct opgevolgd worden door de salesmedewerkers, om zo van deze lead een klant te maken. De beste manier om leads te genereren!

3. Offertes of advies op maat

Andere leads waar je collega’s van de salesafdeling heel erg blij van worden, zijn leads die een offerte willen aanvragen of advies op maat willen. Ook dit is iets wat de chatbot op zekere hoogte kan automatiseren. Met een chatbot op je website kan de websitebezoeker aangeven waar hij naar op zoek is en in welke onderdelen hij geïnteresseerd is. Op basis van deze informatie kan de chatbot bijvoorbeeld een offerte opstellen of deze informatie doorsturen naar een salesmedewerker. Doordat de websitebezoeker wordt gevraagd zijn contactgegevens achter te laten, kan deze lead eenvoudig worden opgevolgd door een salesmedewerker.

4. Pushberichten sturen

In Facebook Messenger kun je de chatbot pushberichten laten sturen naar je Facebook-volgers, om zo je volgers op de hoogte te brengen van wat er in je bedrijf of organisatie speelt. Deel zo bijvoorbeeld blogartikelen of bedrijfsnieuws. Zo kun je direct content delen waar zij op zitten te wachten, resulterend in een hogere CTR dan bij een nieuwsbrief of via social media. Je stelt zelf in welke content je wil delen, op welk tijdstip je dit wil delen én met wie je dit wil delen. Deze content komt dan automatisch terecht bij de juiste personen op de juiste dag.

Bedrijven die deze mogelijkheid effectief inzetten, zijn TechCrunch en HubSpot. TechCrunch weet van haar Facebook-volgers welke content zij interessant vinden en houdt haar volgers op de hoogte van artikelen die de gebruiker aan heeft gegeven leuk te vinden. Op die manier kan TechCrunch op een toegankelijke manier persoonlijke content sturen naar haar doelgroep.

HubSpot daarentegen, gebruikt de pushberichten om mensen die een bepaald evenement bijwonen op de hoogte te brengen van nieuwe informatie over dit evenement. Een dag voor het evenement herinneren zij de bezoekers aan het evenement met een link naar de agenda-app. Tijdens de evenementen houdt HubSpot hen op de hoogte over het programma en sturen ze links om de sessies ook online te bekijken. Na het evenement stuurt HubSpot een laatste bericht om te vragen hoe de bezoekers het evenement hebben ervaren. Op deze manier informeren zij hun bezoekers op een laagdrempelige manier over de evenementen die zij bijwonen, maar vragen zij tegelijkertijd om feedback.

5. Display-advertenties

Een laatste mogelijkheid om chatbots in te zetten voor leadgeneratie, is het implementeren van chatbots in een display-advertentie. Dit is een vrij recente ontwikkeling die door veel bedrijven nog niet is ontdekt. Bij zo’n dergelijke advertentie wordt de websitebezoeker getriggert met een vraag die direct te beantwoorden is met meerdere knoppen of door een antwoord te typen in de tekstbalk. De banner verandert hierna in een chatvenster, zodat er gechat kan worden met de chatbot. De chatbot leidt de websitebezoeker door een conversatieflow, om zo een passend productaanbod te doen of een afspraak in te plannen.

Hoe succesvol deze manier van adverteren is, doordat het nog vrij nieuw is, lastig te zeggen. Duidelijk is wel dat de user engagement gemiddeld een stuk hoger ligt dan bij andere advertentievormen.

Exporteren van leads en statistieken

Je hebt leads gegenereerd via de chatbot en wat nu? Je kunt eenvoudig de leads exporteren vanuit je chatbot of een integratie maken met je CRM. Bij de laatste optie komen de leads dan meteen met hun contactinformatie in je CRM te staan. Zo kun je steeds meer van je marketing automatiseren!

Dit artikel verscheen eerder al op Frankwatching.