Digitale producten zijn door dit coronatijdperk hipper dan ooit en elk bedrijf lijkt wel iets aan te bieden. Maar hoe breng je jouw digitale product nu aan de man? Hieronder deel ik mijn tips & tricks.

 

Fase van de potentiële klant

Weet jij in welke fase jouw potentiële klant zit? Een potentiële klant die jou nog niet kent, benader je namelijk heel anders dan iemand die jou al een tijdje volgt. Deze informatie is essentieel om de juiste communicatie op het juiste moment te doen. Een eenvoudige manier om dit te doen is door gebruik te maken van je e-mailbestand. Je weet hoe lang mensen al op je lijst staan, welke nieuwsbrieven ze hebben gekregen en welke weggevers ze hebben gedownload. Je weet zelfs waar ze op hebben geklikt en waar zij dus interesse in hebben getoond. Je weet heel veel van zo’n e-mailcontact. Maak er gebruik van door andere communicatie toe te passen dan bij een nieuwe klant.

Heb je nog geen e-maillijst opgebouwd? Dan dien je zo snel mogelijk te beginnen. Een e-maillijst is goud waard! Wat je tot die tijd kunt doen is je social media volgers andere informatie laten zien dan nieuwe klanten waar je bijvoorbeeld voor adverteert.

 

Klanten die je al langer kennen

Je weet dat klanten je langer kennen en soms weet je – via een e-mail programma – precies wat zij al van je hebben gezien of waar ze op hebben geklikt. Bij social media is dit wat lastiger, maar je hebt vast weleens gescrold door de Instagram Stories kijklijst. Je hebt al een gevoel van klanten die een goede match kunnen zijn met je nieuwe digitale product.

Stap 1:

Maak een lijst van klanten die een goede match kunnen zijn voor je (nieuwe) digitale product. Stuur hen een persoonlijk berichtje waarbij je hen op het aanbod wijst. Nog beter: een spraakmemo of video, maakt het overtuigender en nóg persoonlijker. Vermeld iets in het berichtje over die persoon zelf, waarom je denkt dat het goed past en eventueel een exclusieve korting of een extra cadeautje.

Je gaat versteld staan van de positieve reacties die je hierop ontvangt of de mooie gesprekken die hieruit voortvloeien!

Stap 2:

Creëer een lanceringsstrategie of marketingstrategie (bij huidige) voor jouw digitale producten. Dit houdt in: bedenk hoe ver je van tevoren je gaat beginnen, of je een early bird prijs doet, hoe vaak je gaat communiceren, via welke kanalen en ook wat je na de lancering blijft communiceren. Wees hier niet te bescheiden in, maar een klein percentage van jouw volgers zien jouw berichten. In de lanceringsweek dien je dan ook minimaal elke dag 1 keer iets over het digitale product te posten. In de laatste 48 uur voor de lancering stuur je iedereen die interactie heeft vertoond (gereageerd/geliked/vraag gesteld/in de mail geklikt) een persoonlijk berichtje. Misschien twijfelt diegene nog en kun je door simpelweg een berichtje te sturen de klant doen inzien dat zij jouw digitale product nodig hebben.

Probeer echt je moment te pakken en niet bang te zijn om in herhaling te vallen. Veel mensen gaan alsnog je lancering missen en zien het pas een maand later eens voorbijkomen. En als mensen het echt vervelend vinden? Dan ontvolgen ze je wel en zijn zij dus ook niet jouw toekomstige klant.

Stap 3:

Op de laatste dag van de lancering stromen de meeste mensen in. Ga dan ook helemaal los met je promotie! Maar vergeet ook niet na je lancering promotie te blijven maken. Veel ondernemers vergeten dit. Deel na de lancering de resultaten die klanten halen met de digitale producten, hoeveel mensen het product hebben gekocht en het belangrijkste: wanneer en hoe je alsnog het digitale product (later) kunt kopen.

 

Nieuwe leads verzamelen

Heb je nog niet zo’n groot e-mailbestand of niet zoveel volgers op social media? Dan wordt het tijd om nieuwe leads te verzamelen. Leads zijn potentiële klanten die je warm maakt om klant bij je te worden. Er zijn verschillende manieren om leads te verzamelen:

  • Bied een gratis weggever aan via je website
  • Adverteer met je gratis weggever op social media
  • Adverteer met je digitale product op de groep mensen die de afgelopen 6 maanden op je website zijn geweest (retargeting)
  • Ga samenwerkingen met anderen aan om elkaars digitale product of weggever te promoten

Wat essentieel is, is dat je hiermee de juiste doelgroep aantrekt. Dit doe je door een aantrekkelijk lokkertje (bijvoorbeeld een gratis weggever) en de juiste communicatie. Als jij geen starters wilt, benoem dan ook “ondernemen al langer dan twee jaar” in je communicatie. Zo minimaliseer je de kans dat starters zich inschrijven en vergroot je de waarde van je leadlijst.

De volgende stap is om deze leads warm te maken voor jouw digitale product. Dit doe je door een slimme funnel te bouwen naar het digitale product of door salesgesprekken te voeren. Het hangt af van de waarde van jouw digitale product hoeveel tijd (voor salesgesprekken) je hier in wil steken. In de stappen naar de aankoop of naar het aanvragen van een salesgesprek (noem het overigens nooit zo) bouw je langzaamaan hier naartoe. Speel in op de ‘pijn’ of het ‘probleem’ van de klant, laat zien wie jij bent (misschien heb je het zelf ook ervaren) en waarom jij diegene bent met het antwoord of de oplossing. Wees persoonlijk zodat de klant je echt leert kennen. Bij het aanbod laat veelgestelde vragen zien, eventueel eerdere reviews en maak duidelijk wát je precies gaat leren en wat er in het digitale product zit. Wees concreet, helder en persoonlijk.

Probeer ook bij het opvolgen van de leads alle informatie die je hebt, slim te gebruiken. Heeft een lead geklikt op een link naar het product? Dan krijgt deze lead een andere e-mail of actie dan een lead die de e-mail niet heeft geopend.

Alles valt of staat bij je plan. Neem tijd om een plan uit te werken en houd je hieraan. Wanneer het dan wel of niet werkt, dan heb je daar concreet bewijs voor en kun je weer verder experimenteren.